fredag 20 augusti 2010
Sammanfattande inlägget!
Staden: Ny uppstart, Nytt projekt! Nya kompisar. Spännande
Spelets regler 2: Här gäller det att skriva om allt som händer. Att inte glömma bort. Inte heller det lättviktiga.
Spelets regler 3: Den första regeln; man måste vilja.
Så här långt hann jag: Bilder
Måndag morgon: Det generella, universella, mänskliga, och globala spelet. Den som kan koden har tillträde. Eller makt.
Inte bara lärkan: om grannar och min regel.
Framåt: om filmen som visade hur man kan utforska, experimentera, vända och vrida på ett medium och hitta nya kommunikativa uttryck.
Sluthets: Hoppas jag hinner klart.
Summan av filmerna: Regelverket, var det ja. Meta tolkning.
Mitt kort: Startskottet. " Bistå andra spelare, erbjud dig att hämta saker och hjälpa till med allt."
Fortsatt brainstormande.
Bistå andra spelare.........Tankar om biståndsarbetare, bistånd och service.
Omvändelsen: Titta här! Mänskligheten är inte alls på väg åt helvete! Medmänskligheten lever!
Litet ditten och litet datten. Research, filma, iMovie, intervju, manuslappar
Redan tisdag: Luleå, Ethos, pathos Logos,
Struktur: Min berättelse, Kattis bedömningsmatris, progressionsordning, och grekerna
Hemma igen! Rivstart.
Uppdatering: Hitta kärnan, Mänskliga möten, didaktikseminariet, leve medmänskligheten.
Ännu en vecka! Bingobesök: Jag ska inte ge mig.
Missmod!!!
Min process.
Dags att sammanfatta bloggen och gestaltningsarbetet jag jobbat med under juni, juli och augusti. Starten var, för mig, inte den allra bästa. Jag kände mig rejält sliten efter vårterminens slutredovisning, och kanske hade jag tagit mig in i Spelets Regler på ett annat sätt om förutsättningarna hade varit annorlunda. Men nu var de som de var, och den nya uppgiften stimulerade och inspirerade mig, om än i dämpad form.
Mycket av de första dagarnas energi gick åt till att försöka lista ut vad saken gällde. Vilka är deltagarna? Vad förväntar lärarna sig av oss? Ska det vara fint, eller spännande? Tillsammans eller enskilt? Man skulle kunna referera till Kattis Bedömningsmatris´första punkt: förvirring. Men man skulle också kunna kalla det otrygghet. Vi närmade oss alla uppgiften, spelet och varandra under de första dagarna. Kul med nya kompisar, och nya diskussioner. Filmerna som visades varje morgon var mycket inspirerande och tankeväckande, var och en på sitt sätt. Höjdpunkterna bland filmerna var: The Game, Flickan i Sana (kommer inte ihåg vad den hette) Myran, Den lille fransosen, inside outside.... Jag märker att ALLA filmerna har gjort starkt intryck på mig!
Under andra veckan landade jag, och själens oro fick sitt utlopp i en idog produktion av ett stort antal hus av wellpapp. Stämningen i skulptursalen blev, ialla fall delvis, tightare, öppnare och gladare, och diskussionerna nådde nya ämnen och nivåer.
Delredovisningen med efterföljande rivning av två veckors arbete gick förvånansvärt lättvindigt in i minnenas bankvalv. Kanske var det känslan av tomhet, efter att ha kommit närmare och närmare varandra som grupp, för att raskt behöva koncentrera oss på ett nytt enskilt projekt. Kanske var det helt enkelt så, att själva städerna, husen etc, inte var så viktiga, utan det som hände i tankarna under perioden var den egentliga substansen. Och den revs inte.
Som vanligt, när jag ställs inför en ny uppgift, går hjärnan igång direkt. Det verkar finnas en liten "brainstorm-knapp" i mitt huvud. Det är njutbart att få låta stormen blåsa igenom fritt. Det gäller för mig att ha anteckningspenna och papper i närheten, för det går fort! Jag försökte efter ett tag hitta något som berörde mig, bland alla idéerna, och (som vanligt) var det min första tanke som kändes mest potent. Bistånd är en kommersiell kulturtrend, baserad på hyckleri och jantelagen. Under tiden som följde undersökte jag på bred front, hur det ser ut med bistånd, välgörenhet, ideellt arbete, etc. I Sverige. Tillsammans med N kom jag på den första handledningen fram till att jag skulle göra en film. Min ambition var att försöka gestalta min upptäckt; att välgörenhet, bistånd och medmänsklighet inte alls bara är hyckleri och jantelag. "Vi ger oss inte ut och söker efter berättelser för vår egen räkning, det är snarare berättelserna som har funnit oss för sin egen räkning." (Carse: sid 134) Dessutom ville jag ta tillfället att lära mig något videoredigeringsprogram.
Grupphandledningar som har varit mycket trevliga, och med givande kommentarer.
Jag har provat flera olika sätt att gestalta vad jag vill säga. Jag har filmat mig själv, berättandes. Jag har illustrerat mina tankar med metaforer. Jag har filmat mig själv som aktör. Jag har plankat bilder på internet. Jag har skrivit manuslappar och försökt att följa dem. Jag har försökt göra ett collage av bilder, tillsammans med mina tankestrukturer. Jag har försökt få "allmänhet" att ställa upp som aktörer. Jag har anlitat folk jag kommit i kontakt med på annat sätt. Jag har intervjuat både för filmen relevanta människor, och spontant utvalda. Jag har besökt volontärverksamheten, och sett dem "in action".
Utmaningar:
Jag ville verkligen försöka att inte hänge mig åt klichéer, sarkasmer och ironi. Det är alltid lättare att visa på hur det negativa ser ut. Jag har brottats mycket med hur jag skulle kunna visa det positiva. Svårigheten har varit att hitta folk som vill ställa upp på film. Det känns inte heller speciellt spontant, att visa när någon berättar om att de har gett bistånd en annan gång. De jag har hittat är , som jag (och majoriteten av volontärerna i Sverige); medelålders utbildade kvinnor, som inte söker publicitet i första hand. Vår förundran är av det stillsammare slaget.
Efter grupphandledningen v.33 hände något. KRASCH! Jag tappade helt motivationen, och ramlade ner i ett stort svart hål. Desperation och missmod. Räddningen hette som vanligt: maken! Han finns som en förlängd ryggmärg när min har tagit slut. Han kastar ut livlinor för mig att börja dra i. Jag har delvis kapitulerat, och mitt senaste resultat innehåller både sarkasm, ironi och klichéer. Men det är ett resultat!
Jag konstaterar att jag använder struktur för att skapa inre harmoni. På mikronivå: lyckan att få mäta och skriva måtten i tabeller inför husbyggandet. Arbetet med att omsätta siffrorna i konkreta saker. Måla många fönster bredvid varann på en rad.
Makronivån: när jag inte får arbetsro under mitt filmarbete, sätter jag igång att skriva listor. Manusets struktur är en numrerad lista. Alla goda ting är tre, osv.
Metanivån hittar jag här. Då jag påbörjade denna sammanställning, hade jag svårt att bestämma vilken infallsvinkel jag skulle utgå ifrån. Och genast var jag igång med listor. Och det funkar! När jag tänker efter, brukar mina föräldrar berätta historier från min barndom, om hur jag i alla lägen har skrivit listor.... Det kanske inte var en ny upptäkt! Det var nog bara det att jag inte har sett det förut.
Slutligen skulle jag åter vilja referera till James P Carses: Ändligt och oändligt spel, där jag, bland många kloka och tankeväckande betraktelser, hittade en kärna att suga på:
"En kulturs vitalitet bestäms inte av hur ofta dessa tänkare upptäcker nya kunskapskontinenter, utav av hur ofta de ger sig ut för att söka efter dem." (Carse: sid 134)
"Stora berättelser kan inte iakttas, lika litet som ett infinit spel kan ha någon publik." (Carse: sid 134)
missmod!!
Jag bara tappade sugen! Motivation noll! Tur att jag har en liten djävul som sitter där inne och piskar, så jag inte lägger av att jobba.. Funderar på om det är värt det... Om jag ska satsa kraften Nu? Vi har ju en saftig terminsstart i antågande, och jag minns hur man kände sig i oktober förra året...
Tack och lov att jag har H, här hemma. Han ger mig kraft.
Som överlevnadsprojekt har jag kapitulerat, och gjort allt jag INTE ville. Jag har klippt ihop litet om det alla verkar tänka på i första hand, när man säger bistånd. Även jag. Egennyttigt hyckleri, köpt syndaförlåtelse... osv.
Vi får se vad jag vill visa på måndag...
måndag 16 augusti 2010
Idag har jag återigen suttit och klippt ihop en film. Det är ju fruktansvärt kul att klippa och klistra, och det börjar kännas som att måla med bilder. Men när man är "mitt uppi" är det svårt att bedöma resultatet. Det är lätt att känna sig nöjd med något man lyckats med tekniskt, fast det egentligen är "helt dött".
Jag ska åka och hämta barnen och ta vägen om mataffären, så får jag se vad jag ska göra med min senaste skapelse ikväll.
måndag 9 augusti 2010
uppdatering
torsdag 29 juli 2010
Hemma Igen!
Men saker kan ändras, än.....
fortsättning följer!
fredag 23 juli 2010
struktur
Strukturen jag ägnar mig åt, iandanom, är kanske ett manus, kanske ett förstadium. Den bestär av olika nivåer, som jag vill införliva med mina tankar. Först kommer punkterna med vad jag vill berätta. OBS! Allt kan ändras!!
- Bistånd är bara pengar som byter ägare.
- Folk bryr sig inte om varandra nuförtiden.
- Jag vill kolla upp biståndsorganisationer.
- Vad mycket pengar!
- Vad många människor!
- De gör MER än skänker pengar!!!
- Folk visar faktiskt MEDKÄNSLA!
- LEVE MEDMÄNSKLIGHETEN!
Vidare tänker jag på Kattis bedömningsmatris, vars rubriker kan användas som kronometer. Jag har glömt pappret med den hemma, men tror mig komma ihåg den delvis. (Jag skriver inte upp den här)
En progressionsordning som jag kan använda mig av är den gamla klassikern; uppsatsskrivandets.
- Intro/ presentation
- syfte/metod
- tes/frågeställning
- bakgrund/ tidigare forskning
- resultat
- analys
- sammanfattning
Om jag nu använder mina strukturer för att berätta historien ovan, kan det nog bli tråkigt värre. Men om jag använder mig av mina kära, gamla retoriska stöttepelare; Ethos, Pathos och Logos, kommer det nog att funka.
- Ethos; ser till att moralen och sanningen inte glöms bort.
- Pathos; visar genom att vädja till våra känslor hur mänskliga vi är.
- Logos; ser till att vi lär oss något av upplevelsen. Konsekvens och sensmoral.
Nu känner jag att jag har gjort, och tänkt, en hel del, faktiskt. Någon tänker säkert att "Struktur är förkastligt! Ut i KAOS!" Men det finns tid för det också. (Eller; de har aldrig varit på Leos Lekland i Luleå, en regnig dag i semestertider!)
Imorgon kommer jag oförtrutet att jobba vidare, men då på resa mot Stockholm, där vi ska utforska turistfällor i tre dagar. HURRA!!
Alla kommentarer mottages med tacksamhet.
Hej!
tisdag 20 juli 2010
Ja, kära nån, vad tiden går fort!!! Redan tisdag, och jag har, trots ambitioner, inte bloggat sedan förra hanledningen.
Det var underbart att sitta på en gräsmatta och bli influerad av sina kursare. Märkligt att jag fortfarande blir så förvånad, över hur givande det är med grupphandledning. Men tur är väl det, för ibland är själva arbetet med gestaltningen så tråkig, att man behöver något att se fram emot, om inte annat för er andras skull. Denna veckas handledning får ni dock klara er utan mig, ty jag har förflyttat mig till nordligare breddgrader, nämligen Luleå. Vi har kört bil genom ett tropiskt Sverige, och utnyttjat alla tänkbara ismaskiner, swimmingpooler och duchar på Scandichotell, runt om i Sverige. En underbar, vacker men varm resa, tycker hela familjen. Väl framme i Luleå, har vi firat makens 50-årsdag. Härligt att vara framme.
Jag har nu lagt två timmars tuggtid på att försöka publicera en liten filmsnutt om bidrag. Och misslyckats. Bara för att bevisa att det går, ligger den lilla minifilmen ovan. Inspelad i Umeå. SKa göra ett nytt försök, senare ikväll, men ärligt talat, jag har inte mycket hopp...
Men jag har filmat några snuttar, tänkt litet till, renodlat mina tankar...?? och skrivit några rader. Fast jag hade nog sett framför mig, hur jag, tillbakalutad med en GT i handen, skriver slutet på "synopsiset". Tji!! Kanske en fördel, vem vet.
Jag har, som vanligt återknutit bekantskapen med mina gamla grekfavoriter; Ethos, Pathos och Logos. De ska få vara mina stöttepelare. Vad som också finns med mig, hela tiden, är N:s hand; man kan göra en film med speakertext, där bilden illustrerar texten, och sen tar man bort speakern!!! Det är DÅ man ser vad man EGENTLIGEN har sagt!! Och så jobbar man vidare utifrån det.
Det KAN bli ett bildspel istället för en film....... Eller inte.....
Ja,ja ! Processen fortskrider.
ak
onsdag 7 juli 2010
Litet ditten och litet datten...
Sedan dess har jag börjat borra mig in i arbetet med att försöka komma på hur man gör en film. Som vanligt går jag ut hårt, och ökar! Jag har research-surfat, jag har börjat att filma små snuttar, jag har börjat med ett övningsprojekt på iMovie, för att lära mig knepen. Jag har träffat och intervjuat något så exklusivt som: en kommunal volontärsamordnare!! Jag ar påbörjat manusskrivandet, genom att skriva massa små rosa lappar och lagt ut på bordet. Funderingar på hur man är tydlig i sitt visuella språk, pågår, och kommer snart att rendera i någon sorts plan, tror jag. På torsdag ska jag träffa en kompis som vet allt om bistånd, välgörenhet och volontärarbete.
Som sagt: BRED FRONT - och så bara ÖKA!
Någonstans hoppas jag att mina olika trådar kommer att knytas, eller varför inte flätas, ihop. Säkert kommer jag att justera mina manuslappar, klippa och klistra bland filmklippen, osv, men det är ju DET det går ut på!
ska försöka blogga litet oftare.... (absolut!)
tisdag 29 juni 2010
omvändelsen..
Min första tanke handlade om alla dessa bistånds/tiggar-galor på tv. Jag irriterar mig litet på dem, och känner mig litet skeptisk till om de verkligen gör nytta, eller om de är ett billigt och populärt sätt att köpa "moderna avlatsbrev". Eller är det ett uttryck för den fortsatta amerikaniseringen, där chairity är ett omfattande och socialt vedertaget fenomen.
Efter allt tänkande under helgen som gått, var det skönt att sätta sig vid datorn och utföra litet handgriplig reserch. Utforska bistånd!
Hamnade först på Wikipedia: nämndeman, gav RFS: riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. WOW! Vad imponerad av mina medmänniskor jag blir. Kolla denna länken!! Så många människor som gör saker för andra, utan att det annonseras om det! FRII är frivilligorganisationernas insamlingsråd, och där kan man läsa om hisnande siffror för hur mycket pengar som samlas in i Sverige varje år. IMPONERANDE! Vidare till Radiohjälpen, som är Sveriges Radios insamlingsorganisation. FANTASTISKT! Min skepticism mot insamlingar och välgörenhet börjar falna, och jag inser att väldigt många av mina medmänniskor gör BETYDANDE insatser för sina medmänniskor! Är det bara jag som tänker på mej? Hittade en pdf: Undersökning om svenska folkets attityder och givande till ideella hjälporganistationer, synen på ideella fonder samt inställningen till företagens samhälls- och miljöansvar. (Swedbank Robur januari 2010) Om jag jobbar vidare på det här spåret, ska jag absolut fördjupa mig i den.
Slutligen, med hjärtat varmt efter att ha återupptäckt idealismen hos människorna, tittade jag in på SIDA. Den statliga delen av biståndet utom Sverige, gjorde mig inte mindre imponerad.
Gestaltning!! Det känns inte längre oöverkomligt att hitta något att gestalta. Som vanligt är det SOVRA som är det svåra. Denna gången ska jag utgå ifrån något jag vill berätta. Som omväxling.
Kanske ska jag utforma ett "förstapris" och dela ut det till hjälpande människor. Kanske ett bildspel med foton av ett flertal! De tystlåtna hjältarna borde få litet credit, dock utan att vulgarisera dem. Jag tror att jag vill säga detta:
Känns bra! Nu ska jag bara hitta på ett sätt!
torsdag 24 juni 2010
Bistå andra spelare...
Andra biståndsarbetare:
När ambulansen ska hämta patienter med osäkra skador i "stökiga" stadsdelar, har de rutinmässigt polishandräckning. Detta gäller även andra "spelare" i räddningstjänsten. Undrar om det gäller i hela Sverige? Hur är det på landsbygden? Undrar om t.ex. en präst eller imam skulle få polishandräckning om de skulle till en "osäker" miljö?
Känner sig personal inom hemtjänsten sig trygga? Taxichaffisarna?
Kanske intervjua för en film?
Undersöka nyttan av populärföreteelsen tv-galor. Typ före - gala - efter.. grunda på statistik.. utveckling..
Jaja! Jag fortsätter väl tänka imorgon.. Midsommarafton. (Man tänker så bra med en liten sillbit innanför västen!!)
onsdag 23 juni 2010
Fortsatt brainstormande
Jag HAR tänkt på annat än tre.
Bistå andra spelare, erbjud dig att hämta saker och hjälpa till med allt.
Så här i fotbolls-vm-tider går mina tankar till de emotionellt överladdade coacherna, som exponeras via tv i hela världen. Hur fick jag de associationerna? Hjälper de till med allt, eller?
Nej, nu måste sjuka lillflickan väckas.... jag återkommer!
måndag 21 juni 2010
Mitt kort - startskottet.
De första kodorden jag ser är BISTÅ, ERBJUD DIG, och HJÄLPA TILL. Jag vill gärna utgå ifrån något med litet nerv i, något jag faktiskt engagerar mig i, eller ifrågasätter. Något verkligt. Gärna litet skarpare än transparent plast. När min hjärna får flimra fritt, går det med en otrolig fart. Det är inte helt lätt att hänga med och skriva ned allt, men ungefär så här går tankarna. Bistånd, hjälpa till, de där tv-galorna för allsköns hjälpinsatser i Sverige och utomlands känns inte riktigt ärliga, längre. Kanske är det inflationen. Är de verkligen så nödvändiga som de utger sig för att vara? Kan man kolla om de har gjort någon skillnad, EGENTLIGEN. Första maj-blomman; där pratar vi handgripligt bistånd till nära och fjärran... eller? Bistånd.... är det ett sätt att döva det kollektiva samvetet? (det dåliga?) SIDA; är det egentligen en förtäckt handelsbalansgång med länder vi inte kan försvara vårt engagemang i ekonomiskt? Ser vi i dagens samhälle alltid pengarna som är inblandade? Betyder bistånd och hjälp alltid att pengar byter ägare? Är bistånd motsatsen till likgiltighet? Innebär det i såfall att likgiltighet är okommersiellt?
Att vara tillgänglig för att bistå andra med allt. Det låter litet som en gammal Lutheransk slagdänga, riktad till kvinnan. Att vara till hjälp och erbjuda.... (oket!) Kanske ska jag damma av de gamla trotjänarna; 4K:n som styr kvinnan. (kläderna, könet, kyrkan och köket!) Jag ser faktiskt en liten religiös ton i mina kodord. Kanske stoppa in Krucifixet, luther och sparbössan i något sammanhang.
Vi är ju privilegierade nog att leva i ett samhälle med många hjälpande institutioner, vilka erbjuder olika sorters bistånd. Ambulansen, brandkåren (eller räddningstjänsten, som de heter numera), kyrkan, socialtjänsten, hemtjänsten, osv. Jag kanske skulle göra något med dem.. Eller åt dem... En uniform till en ny sorts hjälpkår, t.ex. vänkåren, mobil-laddar-jouren, soppatorskkåren, m.fl.
Fler tankar kommer..... GE INTE UPP!
Summan av FIlmerna
Jag funderade litet på varför kursledningen valt just de filmer man har visat oss. Just kombinationen av, eller kanske skillnaderna mellan filmerna, retar min tankeverksamhet. Har jag månne någon slags sug efter konspirationsteorier, eller kanske studentens eviga undran om hon har förstått uppgiften. Eller så kallar vi det tolkning på metanivå. Man tror ju inte att litteraturen i sin helhet är slumpmässigt vald på youtube, utan att en tanke finns med en bred inspirationsbas.
Ja hur var det nu...
Först tittade vi på Caracas: Den informella staden bygger sig själv. (min gamle chef skulle ha sagt: om man bara ser till att det är fint i hörnen, ordnar det sig av sig själv på mitten..)
Myran: Allting går, om man är tillräckligt stark i käften (eller anden).
Bokhuset: Man kan bygga av vilket material man vill.
Mannen som hamnade vid sidan om: man får anpassa, allteftersom.
Den modiga flickan i Salaam: Integritet kommer före popularitet, men det krävs MOD.
Den svenska staden: Skruva upp tempot.
Streetartfilmen Inside Outside: Uttryck dig!
Den sista filmen, som jag bara såg ett litet klipp av (och därför gissar..):Vänd, Vrid, Gör det oväntade, och se vad som händer. (Rätta mig gärna, ni som såg filmen)
Jag kommer antagligen att återkomma om regelverket.....
Staden är byggd, redovisad, riven, och slängd. Konstigt att inte känslan är större. Men det verkliga bygget har faktiskt skett på insidan av mig. Och där är det inte färdigbyggt, redovisat eller rivet. Eller slängt!
Mitt hus som har fått lufta sig sedan igår, placerades på "retreat". JAg kände mig plötsligt osäker på om instruktionen sa att den skulle placeras i staden.... Eller fick den komma ut på landet, stadshus som den är...? Nåja, I de större städerna försöker man ju bygga nya "miljonprogram" men nu med litet skärgårdsidyllkänsla... så varför inte tvärt om??! Självklart halkade jag på bryggans påstigningsramp, och räddade mig genom att doppa huset i vattnet! Retreat!!
Men nu börjar ett nytt bygge!
Hur brukar jag uttrycka mig? JA, inte är det mycket jag har gjort konstnärligt, i mina dar... men litet teckningar med vanliga färgpennor, eller vattenfärg, akvarell. Broderi, vävning, sömnad är nog det jag skapat mest i... Plast har jag ju nyligen upptäckt och känner mig inte helt färdig med. Framför allt har jag nog uttryckt mig litterärt och musikaliskt. Jag gillar ALLT! Speciellt NYTT! Någon gång skulle jag vilja jobba med glas. Kan man blanda glas och textil? Eller brinner det upp?
torsdag 17 juni 2010
Sluthets!
Jag tog litet bilder på delar av min stadsdel, sedd genom min grannes. (synd att jag glömde ta bort mitt utkikstorn; stolen.) S:s utsökta nöjespark förlåter det mesta andra....
onsdag 16 juni 2010
Framåt
tisdag 15 juni 2010
Inte bara lärkan....
måndag 14 juni 2010
Måndag morgon.
När man leker med barn, får man sig mycket snart både de formella och de informella reglerna till livs. Regeln; alla får vara med och sätta regler, om de kan koden!, kommuniceras genom att man nonchaleras och tillrättavisas om man inte "säger rätt". Koden i detta sammanhang är att: regler bestäms i imperfekt.
Barnet: -Då körde du mig till dagiset.
Mamman:-Då kan jag ju åka och handla sen.
B: -nej, du ska svänga in här, och ställa dig där...
M:- Men efter dagis åkte jag till affären..
B: - Då kunde du ju hämta mig så jag fick åka med.
Om den vuxne inte är riktigt på det klara med "koden", kan barnet förtydliga genom att dessutom skifta röstläge, till en auktoritär och allvarlig röst, när reglerna diskuteras.
Är det inte precis så det är??!! Den som kan koden, har tillträde. Eller makt.
Den egotrippade tegelstenen: Allt, kan inte anklagas för att ha berört mig djupare, direkt. Jag har glatts, känt igen, undrat, imponerats och blivit uttråkad. "Bla bla bla bla perturbationer, bla bla bla bla bla färdkost bla bla bla bla poesi bla bla bla bla bla särtänkande bla bl abl abl abla paternellt, bla bla." Jag hade precis bestämt mig för att boken helt enkelt var tråkig och meningslös, när jag fick syn på det förlösande stycket: (på sidan 559!) "2002, december. Jag fick e-brev från dig. Du hade sökt på: >>+gombrowicz+kyrklund+proust<<" AHHAAAAA! Den som lyckas hitta den bredaste, eller smalaste, eller konstigaste kontaktytan, vinner!!!! Författarinnans senpubertala egotripp är helt enkelt inte intressant, tänkte jag, lycklig över att ha fått någon slags förståelse för kurslitteraturen, och tänkte precis lägga den åt sidan, då jag hittade ett stycke som faktiskt var full av LIV. (sid. 562) Bara några få rader - om verkliga livet. Eftersmaken blev till slut ganska god, men jag känner mig nu helt färdig med Allt.
Glöm inte att skriva några rader om den förtjusande, men misstrodde lille fransmannen, som blev förskjuten 91cm, står det på en liten lapp. En underbar liten animerad film som vi såg förra veckan. Den lille, helt vanlige mannen träffades, helt oförutsett, av en meteorit. Och hamnade en liten bit utanför sin vanliga position. Det jobbiga var att resten av världen var kvar på samma ställe som tidigare. Han var alltså tvungen att justera sig 91 cm åt höger. Detta låter märkligt, och det är det också, men filmen var en verkligt fin metafor för hur en omstörtande händelse tvingar oss att återupptäcka vardagen, om än i något justerad tappning. Likt den lille mannen anpassar vi oss i ganska stor utsträckning till nya förutsättningar, och när han, i ett försök att slungas tillbaka, träffas en gång till och dessutom förskjuts 75cm nedåt,
känner han det rättså hopplöst.
fredag 11 juni 2010
Spelets regler 3. Den första regeln
torsdag 10 juni 2010
spelets regler 2.
I förrgår såg vi filmen Caracas, om Venezuelska staden Caracas. The invisible city. Den formella urbaniseringen vs. den informella. Det kändes litet svårt att avgöra vilken som var viktigast/bäst. I skolan har vi samma funktion som arkitekterna i filmen. Det svåra är inte att forma fungerande strukturer, utan att bäst ta vara på och uppmuntra de positiva krafter som finns i de reella förutsättningarna. Inte helt förvånande skulle vi bygga en stad.
Igår fick vi ännu en film att fundera över. Om myror. Deras käftar kunde slås samman med sådan kraft att de med hjälp av den kunde hoppa högt. I flimens försöksakvarium, och med superskarpt filmat i slowmotion, såg myran ut att flyga. Eller försöka flyga. Man fick också se den brutala kraschen mot "golvet" då den misslyckades. I slutsekvensen fick vi dock se en myra, som genom sin stora glappkäft lyckades upphäva tyngdlagen, och nådde friheten, om och, i vingligt skick. Filmen tog ungefär lika lång tid att se som detta inlägget tog att skriva.
Spelets regler: vi kommer varje dag (?) att erhålla ett litet kort med nya förutsättningar eller order. Mitt första var inte helt lätt att genomföra skulle det visa sig.. "be din granne att bygga vidare på din medan du går till biblioteket för att kolla referenslitteratur" Jag väntar en stund, så vi hinner komma igång...., tänkte jag. En efter en började droppa av, och när jag tänkte ta "en tur tilll bibblan" fanns ingen granne tillgänglig. Jag väntade och väntade.... Till slut gav jag litet upp, och sa till O när jag var på väg ut, trots att hon inte var granne. Hon sa:- Jaja....
Jag var verkligen nyfiken (ingen förvånad?) på vad de andras lappar innehöll. Idag fick jag svaret på en, ialla fall. S hade röjt ut hela sin stad och gjort en kopia på min. Allt jag hade gjort under hela dagen igår, hade hon kopierat på typ halva tiden. JÄTTE FINT!! Litet impad.
På morgonen idag har vi tittat på ett youtube-klipp om ett husbygge. Om man anser att kunskap finns i böcker, kan man lätt tolka in funderingar om kunskapande och lärdomssoliditet. Om man tycker att kunskap är det som finns i människor, utanför böckerna, vet jag inte vad man tolkar in....... Ska fundera på det idag. Fängelse, kanske. Kan inte låta bli att tänka på en kvinna i radion häromdagen, som hade lösningen på konflikten i Israel/Palestina; Utbildning. Men var kommer det papperslösa samhället in....?
Nu ska jag upp och bygga litet. Kul.
tisdag 8 juni 2010
1. Staden
Att bygga en stad. Alla fick vi olika urbana miljöer att avbilda, och min såg ut att vara en bit av New York, eller liknande. Stora, höga oftast teglade bostadskvarter. Genomfartstrafik, inte ett träd eller en gräsplätt så långt ögat kan se. Hade det inte varit för de kantiga formerna, som dessutom hade flera dimensioner på samma hus, hade jag nog inte funnit uppgiften speciellt inspirerande. Men nu ser jag fram emot att försöka på med alla små utbyggnader, altaner, påbyggnader, och balkonger som präglar husen. Jag ska försöka få till en formel, eller liknande, för att lättare få rätt storlek på mina hus. Jag vill inte lägga för mycket tid på oviktiga detaljer, utan i första hand ägna mig åt det som ger området sin karaktär. Imorgon blir det till att fixa wellpapp.
måndag 31 maj 2010
aprés vernissage
Icke desto mindre, fick jag tillfälle att jobba ännu mer med mina kära former.
torsdag 20 maj 2010
Slutfrenesi
Jag borde verkligen känna mig stressad, nervös, kanske litet mindervärdig bland alla proffs, och åtminstone LITET onöjd med mitt verk. Någonting säger mig att det vore normala känslor, så här 3-4 dagar innan det ska vara klart! Jag försöker litet halvhjärtat.... Men jag har så KUL!
Efter alla misslyckanden och bakslag, borde jag ha tappat sugen, och struntat i att försöka fästa ihop mina evighets-åttor. Men, nejdå! Sugen har infunnit sig!
Nu har jag ju gjort en massa åttor av varierande storlek. Jag borde ju tröttna! Men, nejdå! Jag tycker verkligen att de är jättevackra, och jag vet inte HUR man skulle kunna tröttna på dem. Speciellt de svåraste, mittemellanstora. ( Det slår mig, att det är ju beteckningen på mina favoritelever, också: de svåraste och mittemellanstora.)
I tisdags tog jag mitt pick och pack, och hängde upp det i skulptursalen. Det kändes så mycket när jag kånkade och bar, men blev bara en liten rännil. När jag gick och ställde mig i aulan, stod det klart för mig att; det behövs fler!!
Kniven i ryggen och nödvändigheten att välja lösning på "fäst-problemet" fick mig att börja råjobba. Är det det som kallas driv, tro? Litet tur i oturen, att jag tappade rösten fullständigt på tisdagskvällen, så jag stod i källaren och jobbade hela onsdagen, i tysthet. Producerade!
Jag har verkligen glatt mig åt att göra de här åttorna. De fascinerar mig. De är helt konfliktlösa, trots all muskelkraft jag fått betala för varenda en. Muskelkraft ger harmoni?
Så därför är jag inte det minsta nervös, stressad, osv. Det ska säkert gå bra!
Om någon frågar vad jag har gjort, kan jag alltid säga: -Det är transparent plast! Se, vad vackert!
måndag 17 maj 2010
motstånd är kreativitetens moder...... väl..
Eller, man kan säga att det råder väpnad stiltje på "8"-fronten. Som ni förstår lyckades inte heller den superstarka packtejpen hålla emot de enorma spänningarna i mina pvc-plattor. Med tanke på detta, förstår ni alla hur oerhört stark jag egentligen är! Och det är inte allt! Då säcken med mina tejpade försök släppte ifrån sig ett -pjoink fler än fyra gånger, insåg jag att det inte var frågan om enstaka slarvtejpningar. Endast de jag hade hängt upp i flickornas gungställning, och som under natten utstått både regn och halv storm, och dessutom nattfrost (!), klarade sig över det första kritiska dygnet. När jag tog in dem, pjoinkade även de. Det var då .....f....n. Smart som jag är, öppnade jag inte den förpackning med pop-nit-utrustning jag köpt, utan besökte min engagerade granne, som genast lånade ut sin. INTE HELLER DET FUNKADE!! Jag tröstar mig med att jag åtminstone får användning av min berömda, och ibland ganska enerverande, envishet. Mitt sätt att lösa denna konflikt gick ut på att syssla med sånt som FUNGERAR! Alltså tejpar jag glatt vidare, men nu endast mina små pytteåttor.
Med monotont intelligensbefriat arbete (som att tejpa 300 plastbitar) går min hjärna igång igen. Nya former av pvc-plattor, nya uttryck, små gubbar, stora gubbar, raka former, runda former, och, varför inte, kantiga, flätade former.... Utan att reflektera alltför mycket över orättvisor i världen, låter jag mig bli kommersialismens hantlangare, och fäster ihop mina tejpade åttor med en tag-pistol, i personalrummet på en fabriksförsäljning i Gällstad.
Min konfliktgestaltning består i nuläget av: ett moln, en svans (jättelång), 10 små gubbar, och en allseende gud (eller storebror). Imorgon ska jag ta med mig hela rasket till hdk och försöka lista ut vad som ska vara med, och vad som inte.
Kommer ni ihåg för exakt 3 månader sen...
tisdag 11 maj 2010
Himlen får vänta...
Fasen vilket motflyt, när inte heller speciallimmet fungerade!! Limmet var säkert bra, men krävde att man fixerade ytan i 4 minuter + härdade i 24 timmar för att det skulle bli hållfast. Med den spänning jag vrider mina pvc-bitar till, lyckades jag inte fixera utan att vrida....
Nu handlar det inte längre om att utnyttja materialets inneboende egenskaper - NU HANDLAR DET OM ATT VINNA!!!!!
Tejp, annan tejp, Karlssons klister, häftapparat, häftpistol, borrade hål med skruvpluggar, buntband, ståltråd, skruv och slutligen silvertejp. Ganska sur gav jag upp och lade mig i soffan och läste Claes Ohlssons katalog. Kastade mig in i bilen och åkte dit, köpte nitknipsare, nitar och ännu mer tejp.
Nu har jag kört litet testverksamhet med en ny superstark transparent packtejp, som faktiskt verkar hålla, åtminstone grundformen.
Jag testade att tejpa ihop "8-orna" med samma tejp, men det gick inte.. En tvättlina i vacker ljusblå nyans fick binda samman ett stim. Och det gick!
Nåja, dagen är inte slut än, men det skulle onekligen vara skönt med litet rationell arbetsro.
Det syns väl inte för mycket, eller hur? Slutligen, appropå himlen; det är ju svårt att inte vara naturlyriker när man bor så vackert som jag...
måndag 10 maj 2010
söndag 9 maj 2010
likasinnade
måndag 3 maj 2010
transparensens själ...
For en tur till plastfabriken, där jag gör mina fynd. Denna veckans produktion har präglats av smältlim och misslyckanden. Gjorde ett stort evighetsskum :-) som jag tog ut och fotograferade mot en häftig ovädershimmel. Blåsten tog skummet, och en stor del gick sönder, trots smältlim. Alltså, min vana trogen, så beklagade jag mig för plastexperterna, och blev raskt lotsad till en herre vid namn Björn; limexpert. Han hade full förståelse för min frustration över att köpelim antingen är för otransparent eller för styvt. Det funkar helt enkelt inte på PVC. Tangit!! Så heter limmet som är svaret på alla mina böner, enligt Björn. Jag fick köpa en tub av honom, billigt! Dessutom fyllde jag på mitt, redan mycket omfångsrika lager av plast, och begav mig hem. Jag har inte hunnit prova än, men det ska jag väl ha gjort innan måndag, hoppas jag.
Vårt seminarium; utställningsteknik, i torsdags, var mycket givande. Driftiga klasskamrater som tar initiativ och gör sitt jobb, stimulerar hela gruppen. Effektivt arbete utan långbänkar och väggmålningar... Jag ser fram emot utställningen.
tisdag 27 april 2010
Veckans transparenta tema har varit - Konstruktion och TEJP.Jag har jobbat med olika former och olika fästen. Min mycket suddiga bild av det färdiga "verket" innehåller en konstruktion med raka former, och en kaskad av rundade former. JAg har dessutom mixtrat litet med perforering.
Jag kom tidigare fram till att det transparenta viker sig för motivet som skiner igenom. Alltså: skulle jag vilja göra det transparanta litet mer intressant. En linje färg, några hål (också transparenta) eller en frostad yta. Provade litet.. vi får se vad det blir. Jo det är intressant.. men intressantare....??
Här är en som hittat nåt intressant med strålning.
Samtidigt pysslar jag med att göra det transparenta så transparent som möjligt. Inget lim! Helst ingen tejp! Transparent fiskelina och självfästande anordningar.... (á lá MH-Y)
Tyvärr kan jag konstatera att Smältlim är bra på hållfasthet i detta sammanhang! Jag har byggt litet på en optimistisk upprättstående konstruktion, endast med PVC-plattor och vanlig hushållstejp. Gick ganska bra. Men hålfastheten räckte inte. Fast å andra sidan var det inte speciellt fantasieggande heller! Jag tänkte göra en slags transparent pelare som var fylld av gissa vad; jo, transparenta former. Så gick mina tankar till Sergels torg i Stockholm, och Edvin Öhrströms fantastiska pelare i glas och stål.
Pladask!
Min konstruktion nådde nya nivåer (lägre) och modulerades.
Hållfastheten är fortfarande inte fullgod, men jag gillar formen! Ymmighetshorn? kosmos? Ett kar för bubbliga flöden?
Transparensen är så genomskinlig att den nästan MÅSTE dölja något! VAD? Jag har tidigare hittat dess inneboende energi/spänning. Samtidigt ligger dess styrka i att låta annat skina igenom! (Avslöja?)
JAg hinner nog helt enkelt inte skriva allt jag har på hjärtat just nu, så
VI ses.
tisdag 20 april 2010
Med nya krafter..
I mitt förra inlägg skrev jag om känslan att det transparenta motivet blev mindre intressant än det som beskådades genom det. Ni vet, himlen.. Är det det jag ser; att verkligheten ÄR VIKTIGARE än filtren den passerar på vägen till mig? Kanske.. Men betyder det att de är oviktiga, filtrena?
Det var några bilder som aldrig kom med i mitt förra inlägg. Jag ska försöka lägga in dem här, sen när jag kommer hem. Det var en ny struktur som visade mig att det, i mina rektangulära polyetenlappar, finns en inbyggd spänning. Jag försökte göra en fastare konstruktion, som jag skulle kunna förstora på höjden, men lapparna hade en egen strävan.
Jag ska fortsätta att bygga på min "porösa-transparenta-bubbliga" struktur, och försöka utnyttja den inneboende spänningen i materialet.
M och jag samtalade en stund utanför kaféet innan vi gick hem. Och medan vi satt där upptäckte jag en massa transparenta färgade plastfickor som någon ville bli av med. Jag ska fundera på hur och om jag ska använda dem... litet frestande... Vi får se..
måndag 19 april 2010
Gestaltningsvecka 1
Om du kan se din gestaltning framför dig – ta ett annat! Hmmm.
Ett annat syfte med denna fördjupning är att ta tillfället att utforska ett material, en metod eller en teknik. Vilket tillfälle! Glas, metall, betong, pastellkritor, pärltavlor, plast, det finns obegränsat med möjligheter.
Något som intresserat mig på ett tidigt stadium, är transparens. Genomskinligt, ljusbärare, synligt, och i sig själv en konflikt. Som en sköld, ett skydd, utom visuellt. Papier maché fast transparent. Genomskinlig plast. .. Plastic maché!!
Samlade ihop litet plastpåsar och förpackningar, och gjorde en korv av plastfolie. Utrustad med limpistol, tejp, men utan inspiration, arbetsro eller tålamod, gjorde jag litet tester. Jag vill inte påstå att det blev speciellt bra, men å andra sidan blev det tillräckligt dåligt för att jag är förvissad om att det kan bli MYCKET bättre.
Efter handledningen i tisdags stod det klart för mig att det var plastic maché och transparensen jag ska jobba med. Handledningen gav mig precis vad jag behövde, en puff i någon riktning. Efter att ha ”målat in mig i ett hörn” kändes det som om ”världen låg för mina fötter” igen.
I mitt tidigare liv, har jag gjort en kollektion förpackningar i plast (för pasta), och kontakten med förpackningsfabriken i Borås återupptogs direkt på onsdag morgon. Jodå, jag fick komma och rota i deras spillkontainer. Så det gjorde jag. Transparent plast i olika tjocklekar och hårdheter, i akryl och pet, fick jag. Resten av eftermiddagen ägnades åt att röja plats, och upprätta en arbetsplats i källaren, där mina alster inte riskerar att demoleras av lekande barn.
Limpistol, sax, radio, godis, kaffe, klassiska favoriter vol.2 (från Beethoven till Mozart) och en väldigt massa plast. Och föresatsen att bara leka och se vad det blir.
Jag har svårt att inte försöka gestalta någon...... det kommer hela tiden gubbar, blommor, symboler.... kanske är det det, det ska bli.. Är transparens abstrakt eller konkret?
I källarens taskiga belysning har jag svårt att se vad jag gör. Transparensen blir på något sätt ännu transparentare när inget direkt ljus bryts genom den. När jag tog ut mina provalster i solen, fick de genast mer liv. Men där ute i solen tränger sig omvärden på, och transparensen kommer i bakgrunden (!!????) Typ, -vad vackert man ser himlen genom den! Transparens som transformator.... …................................ …..
Litet associerar jag till Mattias porösa strukturer.
Jag har gjort litet försök med att värma plasten för att kunna forma den. En gammal gjutjärnspanna på spisen. Mycket doft för litet form, och pe:n blev bara trådar och till slut något som såg ut som knäck. Gaserna av akrylen får jag nog kolla upp, om de är så nyttiga... Det var lätt att vädra ut, men lukten satt ändå kvar länge.. i hela huset... Tänk om man kan forma runt en form.. t.ex. en ungsvärmd sten..
Det finns litet kvar att jobba på...
onsdag 20 januari 2010
Skissboksreflektioner
Jag trodde att gränser var ett tema som utan problem skulle trigga igång en flod av tankar och bilder hos mig. Speciellt som man var litet "uppvärmd" av färdighetsprovet. Detta; min första skiss, gjordes i positiv anda och med tillförsikt inför den nya värld jag hade framför mig.
Och sen var det STOPP! Eller, inte stopp, men torka. Det var som om att; bara genom att ta fram skissboken, var gränsen dragen och muren byggd! Alla mina tankar gick åt till att hata gränser, mycket mer än jag egentligen gör! Mången bussresa har ägnats till att försöka komma åt gränserna via diverse omvägar, för att lura mig själv att närma mig från ett annat håll...
Överskridande - är en tanke som kan lura in mig i gränsfållan! Den här bilden visar på en extremt effektiv gränsförflyttare! Att kommunicera med mycket små barn, kan få mig att göra nästan vad som helst, för att överbrygga hindren.
Gränser är ju faktiskt inte så statiska som man lätt kan tro!! Flytande gränser känns trösterikt. Fast genom att frysa dem ibland, kan man lättare se nya utgångar/ingångar.
Strunt!!!!
Här sitter jag och tänker och tänker, och tänker. På gränser och bomber och egna mentala spärrar! EGOTRIPP! Det känns inte VIKTIGT! Ingen människa är en ö. Jag saknar det sociala metaperspektivet. Även en skiss är ett uttryck för något jag vill uttrycka!!! Så lättviktiga mina skisser är: tänkte jag, och kastade mig glatt in i det sociala samvetets mest lättillgängliga offer.
Världssvälten!
FAO: FN:s organ för tryggad livsmedelsförsörjning i världen, uppskattar att 923000000 människor hungrade under 2009. År 2000 enades man om FN:s mål ; att minska antalet med hälften till år 2015, men på grund av den globala ekonomiska turbulensen under förra året, ÖKADE istället antalet människor i välden som inte får tillräckligt med mat för att överleva, med 75 miljoner/140 miljoner (beroende på vem man frågar). Detta på grund av att matpriserna höjdes!!!! Inte för att det saknades mat!!!!
Genom att tänka på en miljon människor och rita 923 streckgubbar (140 rosa) gjorde jag INGET för att lösa problemet. Men jag blev medveten om läget.